Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Jack Bruce R.I.P.
Δυστυχώς έφυγε από την ζωή, ο σπουδαίος Σκωτσέζος μπασίστας και συνθέτης, Jack Bruce. Ο Jack Bruce πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2014, στο σπίτι του στο Suffolk, στην Αγγλία σε ηλικία 71 ετών.

Ο Jack Bruce υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ροκ συγκροτήματος Cream, το 1966.  Υπήρξε επίσης μέλος των Graham Bond Organization και Manfred Mann.

Γεννήθηκε στο Ανατολικό Νταμπάρτονσαϊρ, ένα προάστιο της Σκωτίας, στις 14 Μαΐου 1943. Οι γονείς του ήταν μουσικοί και έπρεπε συνέχεια να μετακινούνται . Γι αυτό τον λόγο, όταν ήταν μικρός φοίτησε σε πολλά σχολεία.

Στη Γλασκώβη θα κερδίσει υποτροφία για να φοιτήσει στη σχολή " Royal Scottish Academy of Music and Drama".  Εκεί θα ενταχθεί σε ένα μικρό συγκρότημα  της jazz , τους  Jim McHarg's Scotsville Jazzband . Όμως επειδή η σχολή ήταν αρνητική σε φοιτητές οι οποίοι μελετούσαν την τζαζ μουσική,  ο Jack Bruce θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ακαδημία.

Το 1962 θα γίνει μέλος της βρετανικής μπάντας Blues Incorporated, ηγέτης των οποίων ήταν ο σπουδαίος Alexis Korner. Επίσης στο συγκρότημα μέλη ήταν ο οργανίστας  Graham Bond, ο σαξοφωνίστας Dick Heckstall-Smith και ο ντράμερ Ginger Baker. Το 1963 το συγκρότημα θα διαλυθεί  και ο Bruce θα δημιουργήσει τους Graham Bond Quartet μαζί με τους Bond, Baker και το κιθαρίστα John McLaughlin. Με την αποχώρηση του McLaughlin από την μπάντα και την αντικατάσταση του με τον σαξοφωνίστα Heckstall-Smith το συγκρότημα θα μετονομαστεί σε  Graham Bond Organization.

Το 1964 ο Jack Bruce θα παντρευτεί την Janet Godfrey,η οποία ήταν η γραμματέας του fan club των  Graham Bond Organisation .

Οι συνεχείς διαφωνίες των  Bruce και Baker θα οδηγήσουν τον  Bruce να αποχωρήσει από το συγκρότημα τον Αύγουστο του 1965. 

Στην συνέχεια ο Bruce θα ηχογραφήσει το σόλο του single, με τίτλο "I'm Gettin Tired", με την εταιρεία Polydor Records. Λίγο μετά θα ενταχθεί στους John Mayall & the Bluesbreakers  όπου κιθαρίστας ήταν και ο Eric Clapton

Μετά τους Bluesbreakers, το 1966, ο Bruce θα γνωρίσει επιτυχία σαν μέλος των Manfred Mann με τραγούδια όπως το "Pretty Flamingo" το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση στα βρετανικά τσιαρτ.

Ήταν Ιούλιος  του 1966, όταν ο Jack Bruce, ο Eric Clapton και ο ντράμερ Ginger Baker  δημιουργούν το σουπερ γκρουπ  Cream.  Θα κυκλοφορήσουν με αυτό το όνομα τέσσερις εξαιρετικούς δίσκους, οι οποίοι έγιναν χρυσοί λόγω των πωλήσεων τους. Σε αυτή την περίοδο που οι Cream ήταν μαζί, θα μεγαλουργήσουν ανεβαίνοντας στην κορυφή των βρετανικών και των αμερικανικών τσιαρτ. Γνώρισαν επίσης επιτυχίες με τραγούδια όπως το"I Feel Free",  "White Room" και "Sunshine of Your Love".  Δυστυχών μετά από 2,5 χρόνια επιτυχίες, το 1968, οι Cream θα διαλυθούν και τα μέλη τους ακολούθησαν σόλο καριέρες.

Λίγο αργότερα το 1969, ο Jack Bruce κυκλοφορά το άλμπουμ με τίτλο "Songs for a Tailor" και τέλη του  1970 το "Things We Like".  Το 1971, ακολουθεί το "Harmony Raw" και λίγο μετά δημιουργεί τους West, Bruce & Laing με τον κιθαρίστα Leslie West και τον ντράμερ Corky Laing. Με αυτό το όνομα θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ , Why Dontcha" το οποίο έγινε επιτυχία στην Αμερική.
Το 1980, ο Jack Bruce δημιουργεί τους Jack Bruce & Friends, με τον κιθαρίστα Clem Clempson  τον  ντράμερ Billy Cobham, και τον κιμπορντίστα David Sancious. Μαζί κυκλοφόρησαν το άλπουμ "I've Always Wanted to Do This.

Το 1993, o  Jack Bruce  μαζί με τον Eric Clapton και τον Ginger Baker  θα επανενωθούν για λίγο για να ενταχθούν και να εμφανιστούν στοRock and Roll Hall of Fame

Tο 1997, o  Jack Bruce  θα γράψει  τη μουσική για το σάουντρακ της ταινίας "The Slab Boys" και θα ενταχθεί στους Ringo Starr's All-Starr Band του Ringo Starr.

 Το 2005 θα επαναενωθεί  με τους Cream για μία σειρά συναυλιών στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, 

Ο Jack Bruce  παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η τελευταία σύζυγος  του ήταν η Μάργκιτ  Σέηφερ, η οποία παρέμεινε μαζί τους μέχρι τον θάνατο του από ηπατική νόσο, στις 25 Οκτωβρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: