Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ροκ ιστορίες #2 Το τείχος του Βερολίνου



Στις 9 Νοέμβριου 1989, είχε φτάσει  το τέλος της τριακονταετούς διάσπασης της Γερμανίας . Το Τείχος του Βερολίνου, το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, το Τείχος της ντροπής, εικοσιοκτώ χρόνια μετά την ανέγερσή του έπεσε εκείνο το απόγευμα της 9ατης Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Υπήρξαν δεκάδες ιστορίες, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για το τείχος….

Ο David Bowie έγραψε και ερμήνευσε με έναν μοναδικό τρόπο το τραγούδι Heroes το οποίο αναφέρεται σε ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι κάτω από τις σκιές των πολυβόλων του τείχους της Ντροπής .

Ήταν το 1982, που οι Rolling Stones εμφανίστηκαν σε ένα μεγάλο κονσέρτο στο Βερολίνο. Ο κιθαρίστας του Γερμανικού συγκροτήματος Nena ,ονόματι Carlo Karges είχε την τύχη να παρευρεθεί σε αυτή την συναυλία. Όταν κατά την διάρκεια της συναυλίας αφέθηκαν δεκάδες μπαλόνια στον αέρα, σχηματίστηκε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τα μπαλόνια ψηλά στον αέρα σχημάτιζαν παράξενα σχήματα που έμοιαζαν με αεροπλάνα. Αργότερα ο Karges αναρωτήθηκε πως θα ήταν η αντίδραση των Γερμανών στο πίσω μέρος του τείχους του Βερολίνου που έβλεπαν τον παράξενο σχηματισμό των μπαλονιών . Άραγε σκέφτηκε, θα νόμιζαν ότι δέχονταν  αεροπορική επιδρομή?

Στις 29 Οκτωβρίου 1985, ο Elton John κυκλοφορεί το τραγούδι Nikita, το οποίο αναφέρεται στον ανεκπλήρωτο έρωτα πίσω από το τείχος. Ο έρωτας για ένα φρουρό από την από την Ανατολική Γερμανία τον οποίο δεν μπορεί να συναντήσει αφού απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα. Στα φωνητικά τον συνοδεύει ο George Michael .